четверг, 3 мая 2012 г.

Квітка із багатьма повір’ями

   Привіт, друже!  Сьогодні я вас хочу познайомити з квіткою на ім’я примула. Не кожна рослина на землі може похвалитись такою кількістю пов’язаних із нею легенд. Ця квітка відома в багатьох країнах світу і кожен народ склав про неї свої історії.
У Середньоріччі люди помітили подібність квітки примули до в’язки ключів. Повір’я розповідає, що, примула – це ключі від раю, що випали з рук апостола Петра. Ця легенда дала назву квітці в Німеччині – «ключики». Тут вірили, що дівчина, яка першою знайде цю квітку навесні, неодмінно вийде заміж цього року.
Англійці обожнювали примулу – вони і досі висаджують її на клумбах, а своїм дітям розповідають, що у квітах примули живуть крихітні гноми і феї. Навіть тепер англієць, відїжджаючи в далеку дорогу, неодмінно висаджує у себе в саду примулу, аби вона забезпечила йому щасливе повернення додому.
На Русі примулу вважали символом довголіття. Українці збирали навесні букетики примул і топтали їх ногами, аби дочекатися насступної весни. В Україні цю квітку і досі називають у народі «рястом», тому про стару або дуже хвору людину говорили: «Не топтати йому більше рясту».
Примули, яких налічується понад 500 видів, належать до родини первоцвітних. Сама назва «примула» означає «перша». І справді, більшість видів примул розцвітає ранньою весною – іноді квіти з’являються просто з- під снігу. Квіти примули забарвлені в різні кольори: від білих і жовтих – до бузкових і червоних. Давні греки вірили, що примула лікує всі хвороби.
У багатьох країнах вважали, що примула здатна знаходити скарби, варто лише зірватим кітку перед Різдвом.
Більше дізнайся:
Золотницький, М. Ф. Квіти в легендах і переказах / М.Ф.Золотницький ; Пер. з рос. Ю.Є.Боримський; Граф. ілюстр. К.Єрохіна; Кольор. ілюстр. О.Родіна. – К. : Калита, 2007. – 151 с. : ілюстр.
Квітка із багатьма повір’ями // Дзвіночок . – 2012. – №2. – С. 6.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий