вторник, 6 декабря 2011 г.

Пальма Мерцалова» - символ Донеччини


«Пальма Мерцалова» - унікальний витвір коваля «Новоросійського товариства кам`яновугільного, залізного і рейкового виробництва» (зараз Донецький металургійний завод) Олексія Мерцалова, який викував її в 1896 р. спеціально для Всеросійської виставці  в Нижньому Новгороді. На цій виставки Пальму відзначили найвищою нагородою. В 1900р. «Новоросійське товариство» приймало участь у Всесвітній виставці у Парижі. Його виставковий павільйон, до складу якого входила і пальма Мерцалова, був удостоєний вищої нагороди – Гран – прі. Зараз Пальма знаходиться в Гірничому інституті Санкт – Петербурга.
В 1998  р. донецький коваль Сергій Каспрук на замовлення Благодійного Фонду «Золотий Скіф»  викував точну копію «Пальми Мерцалова».
17 серпня 1999 р. на сесії обласної Ради народних депутатів було затверджено герб  Донецької області – його основною частиною стала «Пальма Мерцалова».
Донбас має достатній промисловий і культурний потенціал для досягнення того, щоб затверджений ним символ став легко впізнаний в інших країнах як символ надійності, високого науково – технічного рівня, стабільності й добробуту.
Пальму –символ встановлено у м. Донецьку 12 вересня 1999 року під час проведення Першого Міжнародного фестивалю «Золотий Скіф».

Комментариев нет:

Отправить комментарий