пятница, 20 апреля 2012 г.

День довкілля



День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.
Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.
Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
В 2012 році Український День навколишнього середовища припадає на 21 квітня.

Нові надходження






Українці: Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець. - 2-е видання, стереотипне. — Донецьк: Альфа-Прес, 2008 р. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки — з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови.
Особливий інтерес ця книга становить для бібліотек як загально­доступних для всіх верств населення установ, завданням яких є збирання, накопичення матеріалів та інформації з краєзнавства, популяризація української мови — одного з головних чинників неза­лежності нашої держави, самобутніх традицій, звичаїв та обрядів, що сприяє відродженню національної самосвідомості українського на­роду.
Книга розрахована на всіх, кого цікавлять духовне надбання та традиційно-побутова культура українського народу.




  Калинець І. Поезії / І. Калинець. - Львів:
ЛА  «Піраміда», 2008. - 608 с. - (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»).
Поезія Калинця в її визивному модерновому «єретизмі»,.в її впертому, тривалому і цілеспрямованому культивуванні духовних заповідей «шістдесятників» являє собою насамперед потужний синтез попере­дньої поетичної традиції, - але осмисленої підкреслено нетрадиційно і до того ж без евфемізмі в, без «фігур замовчування», без внутрішньої самоцензури та звичної протягом тривалого часу неповноти.
Нинішня часова дистанція погребує для нинішнього читача якогось особливого окреслення контекс­ту поезії лауреата Шевченківської премії 1991 року Ігоря Калинця, і здасться, що воно може бути таким.




четверг, 19 апреля 2012 г.

Перелік донорських організацій, функціонують в Україні та підтримують ініціативи у сфері культури та бібліотечної справи.

1.                Фонд “Східна Європа”- http://www.eef.org.ua
2.                Програма Американської ради наукових товариств (АРНТ, American Council of Learned Societies - ACLS) – http://www.acls.org/grants/Default/
3.                Програма Фонду Роберта Боша для менеджерів культури ”Менеджер культури з країн Центральної, Східної та Південно-східної Європи”2009/2010.
4.                Програма допомоги Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP). Реалізує Посольство США.

Програма «Велике читання»:починаємо з Хмельницького та Вінниці

Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Україні разом з центрами «Вікно в Америку» ініціює програму «Велике читання» для  заохочення читання в суспільстві, залучення молоді та всіх груп населення до читання кращих творів світової літератури. Мета проведення програми «Велике читання» – наголошення   важливості читання,  об’єднання громади шляхом обговорення питань, що піднімаються в книзі, спільних цінностей.
2012 р. для організації програми у Вінниці та Хмельницькому  була обрана книга Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом».  Посольство США надало центрам «Вікно в Америку» обласних універсальних наукових бібліотек  у Вінниці та Хмельницькому по 50 примірників цієї книги англійською та українською мовами у тимчасове користування, щоби бібліотека позичила їх тим школам і університетам, громадянам, які візьмуть активну участь у програмі «Велике читання».  Посольство США в Україні надає деякі матеріали українською та англійською мовами на допомогу бібліотекарям, вчителям, організаторам заходів за програмою «Велике читання».

ПАМ’ЯТНИКИ СОБАКАМ

 

Відколи людина приручила собаку, ця чудова тварина стала незрадливим помічником на полюванні, в господарстві, на полі бою. Пес радо зустрічає господаря біля дверей, пильно дивиться в очі, весело махає хвостом і раз за разом намагається лизнути хазяїна в обличчя, засвідчуючи свою безмежну і безкорисливу любов.
 Собаки допомагають прикордонникам і міліціонерам, водять незрячих і пасуть отари, рятують людей з-під лавин і завалів і беруть участь в наукових експериментах.
Існує безліч легенд про вірність і героїзм собак. А ще – безліч пам’ятників на знак подяки від людей за любов і відданість.

ЯК РОЗПІЗНАТИ НЕДОСТОВІРНІ ФАКТИ В ІНТЕРНЕТІ

Перше, що ти повинен знати, заходячи в Інтернет, – це як розпізнати недостовірні факти!
Навчитись відрізняти хорошу інформацію від поганої  легше, ніж ти думаєш! Допоможе тобі у цьому команда YouTube! Дивись відео «Как обнаружить ложь и остаться правдивым в Интернете».