суббота, 24 марта 2012 г.

Посміхниться

Отвели бутуза в сад - Мама рада, папа рад:
Не мешает им никто делать это, делать то!
Можно спать до десяти, На прогулку не идти,
Нож забыть на видном месте. Выпить кофе граммов двести,
Можно что-то посмотреть, кроме «Маша и Медведь»!
На базар сходить за сыром. И убрать всю-всю квартиру!
Час прошел и два и три, что-то тягостно внутри.
Без бутуза в доме пусто, без бутуза в доме грустно.
Ну-ка папа, быстро в сад, возвращай дитё назад!
И опять дрожит весь дом... завтра снова поведем!

пятница, 23 марта 2012 г.

Його байки не старіють

 185 років від дня народження українського байкаря, поета – лірика Леоніда Івановича  Глібова.
Народився Леонід Глібов    в селі Веселий Поділ Хорольського повіту на Полтавщині,  у сім’ї управителя поміщицького маєтку.  Його батьки були добрими, гуманними  й освіченими людьми. Дитинство маленького Леоніда ( батьки ніжно називали його Льоликом) пройшло в селі Горби, Кременчуцького повіту. Малий Льолик заслуховувався українською піснею, зачаровувався народними звичаями та обрядами. Веселий і жвавий хлопчик любив усякі рослини, мав свою грядочку і вирощував на ній різні квіти.
Початкову освіту Леонід здобув удома. Мати навчила його грамоти, місцевий священик – арифметики, латинської і грецької мов, і звичайно ж, Закону Божого.  Потім він навчався в Полтавській гімназії. Там, відірваний від рідної домівки, він сумує за батьками. Сниться йому рідна хата, і туга виливається в поезії. Так народився перший твір – вірш «Сон». Але через хворобу, на жаль,  юнак не закінчив гімназію. У віці двадцяти двох років Леонід вступає до Ніжинського ліцею вищих наук князя Безбородька. Тут свого часу навчалися М. Гоголь і Є. Гребінка, тут були добрі традиції і розумні вчителі. Однак нещасний випадок, який стався з його батьком, змусив Л. Глібова перервати навчання: переїжджаючи через Дніпро, батько провалився під лід, застудився і помер. Невдовзі померла і мати. Отож поет продовжив навчання і закінчив ліцей у 1855 р. вже одруженим чоловіком і знаним байкарем.

Весняний тур конкурсу "50 слів"

Посилання на запитання першого туру  оприлюднено на сайті   20 березня. Вiдповiдi надсилайте до 5 квітня 2012 року за почтовою або електронною адресами, вказаними на сторінці КОНТАКТИ. Бажаний телефонний дзвінок-перевірка, чи ми отримали Ваші відповіді. Запитання другого туру будуть оприлюднені 5 квітня 2012, а відповіді на них надсилаються до 20 квітня.

Конкурс шкільних творів

http://www.roerich.com/2012.htm
Положение
О конкурсе школьных сочинений и эссе
«Почему каждая страна должна охранять сокровища Культуры»

четверг, 22 марта 2012 г.

Корней Чуковский

                                                                        31 березня - 130 років від дня народження Корнія Івановича Чуковського
(справж. прізв. – Микола Васильович Корнєйчуков) (1882–1969), російського письменника, літературознавця, критика, перекладача

Тиждень дитячого читання в ЗНЗ № 136


 З 26.03 по 31.03 2012р. у шкільній бібліотеці -  "Тиждень дитячого читання"

Любий друже!
 Великий світ навколо тебе складається не тільки з комп'ютерів, мобільних телефонів, плеєрів.Задовго до цих технічних вигадок існувало, і досі існує, справжнє диво - книга.
 Запрошуємо тебе поринути у світ чудових казок, відчинити віконце у чарівний світ природи, ознайомитись з перлинами творчості, перенестися у минулі віки та зазирнути у майбутнє.
 Приходь, будь ласка, до шкільної бібліотеки. На тебе чекає твій друг – книга.

Поради бібліотекаря читачам

Наш  край багатий   історичними  подіями , славетними  іменами відомих і  невідомих героїв,письменників   та  митців . Творів  краєзнавчого змісту написано  чимало, однак  завжди  залишиться широке поле для дослідження краєзнавців та істориків
Донеччина 1932-2007. Науково – популярне видання у двох томах. „Перехрестя цивілізацій”.
 Перша книга двотомного видання знайомить читача з природою, ландшафтом та історією роз¬витку Донеччини від перших поселень до створення промислового й культурного гіганта. Книга розрахована на широкий загал - всіх, кому не байдужа доля неповторної за перебігом подій на своїх теренах, унікальної на природні багатства, виняткової за станом довкілля Донецької області. Друга книга двотомного видання знайомить читача з сучасним духовним і економічним потенціалом Донецької області. Кожний, хто хоче так або інакше співпрацювати з унікальним природно-культурним феноменом Донеччини, знайде тут корисну інформацію про можливості промислового, сільськогосподарського, наукового, культурного й творчого розвитку як регіону в цілому, так і окремих його адміністративних одиниць - міст, районів і селищ.

80 років Донецької області

Область розташована в південно-східній частині країни. На південному заході вона межує із Запорізькою і Дніпропетровською, на північному заході — з Харківською, на північному сході — з Луганською областями України, на сході — з Ростовською областю Росії, на півдні омивається водами Азовського моря.
Площа 26,5 тисяч кв. км (4,1% від всієї площі України).

понедельник, 19 марта 2012 г.

21 березня Всесвітній день поезії

У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
„Поезія, - говориться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова”.
Цей День, вважає ЮНЕСКО, покликаний послугувати створенню у засобах масової інформації позитивного іміджу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.