пятница, 27 апреля 2012 г.

В’ячеслав Липинський та його доба" під ред. проф. Ю.І. Терещенка, 2007 рік

В’ячеслав Липинський та його доба" під ред. проф. Ю.І. Терещенка, 2007 рік

У збірник включено фрагменти двох найвизначніших праць В. Липинського “Україна на переломі” та “Листи до братів-хліборобів”, які є вершиною української консервативної думки та державницької школи історіографії. Вміщено його окремі публіцистичні твори. Читач також ознайомиться з низкою праць соратників В. Липинського та сучасних авторів, в яких аналізується творча спадщина українського мислителя.

„Визначний син Волинської землі” До 130-річчя від дня народження В.К.Липинського.

ТВОРИ  В.К. ЛИПИНСЬКОГО 

 1. Липинський В. Україна на переломі. Замітки до історії українського державного будівництва в ХYII століттю. – Відень,1920.
2. Липинський В. Листи до братів-хліборобів. Про ідею і організацію українського монархізму. Писані 1919-1926 р.— Відень, 1926.—ХLVIII+580  
         3. Липинський В. Наша орієнтація (6 листів—цілість).Листи до братів-хліборобів—частина друга.—Торонто, Канада, 1953.—63с.
4. Липинський В. Покликання «варягів», чи організація хліборобів? (Кілька уваг з приводу статті Є.Х.Чикаленка: «Де вихід?»).Нью-Йорк, 1954.—114 c.
5. Липинський В. Листи до братів-хліборобів.(Про ідею і організацію українського монархізму).Нью-Йорк: Булава, 1954,--XLVIII+470с.
5.Липинський В. Участь шляхти у великому українському повстанні під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. Твори.—Т.2.— Філадельфія, Пенсильванія,1980.— 638c.

130 років з дня народження В.К. Липинського видатного політичного діяча, історика, соціолога, публіциста, теоретика українського консерватизму


У квітні 2012 року виповнюється 130 років з дня народження В'ячеслава Казимировича Липинського - видатного політичного діяча, історика, соціолога, публіциста, теоретика українського консерватизму.
Родился на Волыни. Принадлежал к старинному польскому дворянскому роду. Окончил Ягеллонский университет в Кракове. С 1909 года в российской части Украины, в 19171921 годах деятель независимого украинского государства, посол Украины в Австро-Венгрии. После 1921 года в эмиграции в Чехословакии и Австрии, один из основателей Украинского университета в Праге. Отстаивал идеи патриархальной монархии и согласия разных общественных классов ради национального единства.Д. Донцова и его теории «интегрального национализма».В. Липинский ввёл понятие классократии, как одной из форм государственного управления. Термин был предложен им в его теории украинского консерватизма (также теория украинского монархизма, или как он сам ее называл теория украинского гетманского национализма). Это форма государственного устройства, которая отмечается равновесием между властью и свободой, между силами консерватизма и прогресса. В основу такого устройства должна быть возложена правовая, «законом ограничена и законом ограничивающая» конституционная монархия. Во главе государства должен быть монарх (гетман), власть которого передается по наследству и является легитимной.

вторник, 24 апреля 2012 г.

Віртуальний екскурс "Домашні звірі".

                                                      Учні 2-Б класу ЗНЗ№136 

Країна, яка розмовляє 800 мовами

Така багатомовна  країна – це Папуа- Нова Гвінея. Більшість населення там мешкає у невеликих селах серед густих тропічних лісів, або високо у повитих туманом горах. Деякі з них розташовані так далеко одне від одного, що навіть мови у них зовсім різні.
До речі, традиційний одяг багатьох племен можна і сьогодні побачити на свята. Обов’язковими його атрибутами є різнобарвне пір’я, прикраси з кістки, а також розмальовування тіла.
Більше дізнайся:
Велика енциклопедія дошколярика : пер. з англ. – К. : Махаон-Україна, 1999. – 335 с. : ілюстр.

Стіл, Ф. Захоплююча подорож навколо світу : [енцикл.]: [пер. з англ.] / Ф. Стіл, К. Лай. – К. : Махаон-Україна, 2001. – 255 с. : ілюстр.
Обласній конкурс учнівських робіт «Гордість Донбасу»
Конкурс проводиться з метою залучення учнівської молоді до художньо-творчої діяльності, популяризації пошуково-дослідницької і краєзнавчої роботи, розвитку творчих здібностей учнів, активізації виховної і патріотичної роботи серед учнівської молоді, підтримки талановитої молоді і творчої праці педагогів з 16 квітня по 21 травня 2012 року в області проводиться обласний конкурс учнівських робіт «Гордість Донбасу».
 Для участі в конкурсі учні 7-11 класів можуть додатково подати роботи на електронних носіях з короткою анотацією щодо змісту роботи за орієнтовними ІКТ-формами творчих робіт у номінаціях конкурсу.
Ректор облІППО О.І.Чернишов

понедельник, 23 апреля 2012 г.

Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять.

12 марта этого года после землетрясения в Японии, произошел взрыв на японской атомной станции  Фукусима-1. И все заговорили о том что Япония получила свой Чернобыль.
Действительно масштаб событий соизмерим и для того что бы знать что в будущем ждёт японцев будет полезна вспомнить. А тем кто не знает – узнать. Что же происходило, в теперь уже далёком 1986 году на Украине, на Чернобыльской АЭС.
Именно этому и посвящена эта книга Юрия Щербакова.
Книга рассказывает о причинах катастрофы , её развитии и ликвидации . Книга старая 88-го года , но информативно хорошая . Особенно хорошо описываются действия различных людей как ликвидаторов так и виновников, последствия катастрофы . Есть интересные фото , в том числе и ,, Рыжий лес ,, с верху .


«Вивчаємо комп`ютерні технології»




В читальному залі бібліотеки діє виставка «Вивчаємо комп`ютерні технології»  де зібрані матеріали з актуальних питань - питанню впровадження інформаційних комп’ютерних технологій в життєдіяльність освітнього закладу . 
Інформаційні технології допомагають учням переносити дослідницькі навики на реалізацію творчих проектів. Уміння знаходити і збирати інформацію, перевіряти її достовірність  –  перший крок на шляху до самостійної роботи з інформаційними джерелами.
Комп’ютер – це інструмент, за допомогою якого навчання може стати цікавішим, швидшим, простішим, а одержувані знання – глибшими і узагальненими.
Не може бути в наші дні спеціаліста, який би міг успішно працювати без знань комп’ютера і комп’ютерних технологій

Методичні рекомендації щодо проведення уроку скорботи “Чорнобиль – це завжди сьогодні!”



 Ймення зорі Чорнобиль: Фотоальбом. – Чорнобиль: “Чорнобиль-інтерінформ”, 1996. – 232с
В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Сьогодні годинник життя відраховує 24 роки Чорнобильської катастрофи. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Ця біда назавжди залишиться у пам’яті людей, як застереження того, що науково-технічний прогрес може приносити і гіркі плоди. Людство ще не знало техногенно-екологічної катастрофи таких масштабів.
Надзвичайно серйозною трагедією випробував людину мирний атом 26 квітня 1986 року. Людину, котра  пройшла випробування найстрашнішим варіантом майбутнього, – Чорнобиль дав таку сумну можливість – “приміряти” на себе ядерну катастрофу. Тому у ході “Чорнобильського уроку”, який проводитиметься вчителями, педагогами-організаторами, класними керівниками, вихователями в цей день доцільно порушити проблему саме уроків людяності та уроків для людства, що сприятиме поглибленню знань учнів  про події 26 квітня 1986 року на ЧАЕС; вчити їх сприймати чужу біду і біль як свої, бути готовими прийти на допомогу тим, хто її потребує; підвести до розуміння і усвідомлення єдності процесів живої і неживої природи; виховувати громадянськість як інтегративну якість особистості, відповідальність за власні дії та вчинки; сприяти формуванню загальнолюдських цінностей; навичок здорового способу життя, турбуватися не лише про власне здоров’я, але й про майбутнє української нації.
Форму проведення даного уроку вчитель добирає, дотримуючись принципу оптимального добору форм, методів, засобів та прийомів роботи (година спілкування, зустріч із учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, колективна творча справа (КТС) (жива газета, усний журнал, літературно-музична композиція та інше), виставка творчих робіт (дитячі малюнки, міні-твори, вірші тощо), читання уривків з літературних творів, огляд документальної хроніки про Чорнобильську трагедію. Доцільно використати спогади, розповіді, документи про героїв Чорнобиля. Для музичного оформлення уроку доречно використати “Мрії із фортепіанного циклу “Дитячі сцени” Р.Шумана, “Аве Марія” Ф.Шуберта, “Аве Марія” І.Баха-Ш.Гуно, Лакримозу із “Реквієму” В.Моцарта, фрагменти з симфонії №6 П.Чайковського.
Орієнтовна тематика уроку
  • «Атомне століття раною горить…»
  • «Відблиском сердець чорнобильських героїв займається  рожевий схід зорі…»
  • «Зросила сльози гіркоти земля моя…»
  • «І впав багряний лист, і чорним став навіки…»
  • «Свічка пам’яті у наших серцях»
  • «Чорнобиль – катастрофа триває»
  • «Чорнобиль – це завжди сьогодні!»
  • «Ще довго сіятиме світу Чорнобиль біль і самоту…»
  • «Весна в Чорнобилі, весна»
  • «І все перекреслив урагановий атом…»
  • «І впаде тоді звіздар полин,
  • «І зробиться уся вода гіркою»
  • «Імення зорі – Чорнобиль»
  • «На Чорнобиль журавлі летіли»
  • «Пам’ятаймо чорнобильський квітень»
  • «Під полиновою зорею»
  • «Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин?»
  • «Чорнобиль б'є на сполох»
  • «Чорнобильські дзвони»
  • «Чорнобильська мадонна»

Чернобиль.Вчера.Сегодня

Відео. Петров Василь Степанович

воскресенье, 22 апреля 2012 г.

 90-річчя від дня народження двічі Героя Радянського Союзу Петрова В.С.


 

ПЕТРОВ Василь Степанович. Н. 5 березня 1922 р.,с. Дмитрівка. Генерал-полковник, двічі Герой Радянського Союзу, заступник командувача Ракетних військ і артилерії Головного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, кандидат воєнних наук.Зміст [сховати]
У 1939 році, після закінчення Нововасилівської середньої школи, поступив в Сумське артилерійське училище, яке закінчив у 1941 році.
Початок Великої Вітчизняної війни лейтенант Василь Петров зустрів старшим на батареї 92-го окремого артилерійського дивізіону, що дислокувався поблизу українського містечка Володимир-Волинський. Воював на Південно-Західному, Брянському, Воронезькому, Донському, 1-му Українському фронтах.