четверг, 19 января 2012 г.

22 січня - День Соборності України

22 січня 1918 року було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А в цей самий день 1919 року на Софійській площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Століттями розірваний український народ возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі – Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна – з Австро-Угорської імперій.

22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша.
22 січня 1990 року сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши «живий ланцюг» від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності.
Поняття «соборність» з'явилось у науковому й політичному лексиконі порівняно недавно. Соборність не є явищем суто українським, це загальна, органічна ознака будь-якої нації, неодмінна умова її розвитку та процвітання. Вона означає, по-перше, об'єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету й незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави
День Соборності України встановлено Указом Президента 1999 року. Це свято відзначають щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).
Головний урок Дня Соборності – це усвідомлення того, що тільки в єдності сила. А поразка УНР має нагадати українському суспільству про його роль у формуванні вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на виклики, які стоять перед сучасною Україною.
Головна мета відзначення Дня Cоборності України в ЗНЗ - донести до школярів ідеї єдності та суверенності держави як головної умови розвитку та процвітання Української держави, зростання добробуту її громадян, сприяння розвитку громадянської та національної свідомості учнівської молоді.
Завдання:
• ознайомлення школярів із подіями Української революції 1917-1920 рр. як етапу державотворення, розуміння історичних процесів у їх різноманітності та суперечливості;
• виховання патріотичних і громадянських почуттів;
• формування усвідомлення власної причетності до та відповідальності за майбутнє України.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий