суббота, 21 января 2012 г.

Шлях книги від автора до читача

Коли ви берете в руки книгу , вона тут же повідомляє вам, як її звати, хто її написав.Ім’я автора надруковано великими  літерами на першій же  сторінці.Тут же сказано. Хто намалював ілюстрації. І ось ви прочитали книгу і дійшли до останньої сторінки. Там теж щось надруковано. Але ви закриваєте книгу, не звертаєте увагу на ці сторінки. Набрані найдрібнішим шрифтом. Подивіться на останню сторінку книжки, яка лежить зараз перед вами. Там написано: відповідальний редактор, художник, коректор. Якби ці люди не працювали над книгою, в ній були б недоробки і помилки і опечатки.
           Легко книгу прочитати , але не легко її написати. На це інколи ідуть роки. В складному процесі  створення книги найважливіше її написати. Ви вже знаєте про багатьох письменників: Гайдара, Іваненко, Забіла, Ж. Верна , Чуковського.Вони писали і пишуть книжки, які відкривають великий і такий дивний світ.

        Це дуже нелегка робота.  Перший читач книги – редактор. Він дає першу їй оцінку, продумує як її слід  допрацювати.   Одночасно з редактором над рукописом працюють
« оформлювачі» - технічний редактор, фотограф, і художник. Адже малюнки теж важлива річ. А коректори. Це найуважніші люди у видавництві. Вони вишукують помилки, які не помітили до них.
           На тій же сторінці надруковано тираж, назву друкарні , адресу.
            Перший цех – наборний. Саме сюди в першу чергу попадає рукопис. Тут стоять машини лінотипи, схожі на друкарські, але більш складніші. Біля них сидять робітниці і стукають по левішах, із лінотипа випадають відлиті з металу строчки 6 – 7 за хвилину. З цих строчок складають сторінки книги.
          З наборного цеху полоса направляється в друкарський цех. Тут машини які самі друкують. Розрізають полоси на лінійки, самі їх складають. Самі рахують, скільки надруковано листків.
         В іншому цеху друкують малюнки. Тут стоїть величезний фотоапарат. Перед апаратом на екрані – картинка. Фотограф знімає малюнок. Потім переводиться малюнок на цинкову пластинку, змазують фарбою, прикладають до паперу і картини з’являються на папері. Все це робить теж машина.
           Книга надрукована, але це ще не все. Щоб вона стала такою, якою ми її бачимо, потрібно зібрати всі листки, зщити їх, а потім одіти в нарядне плаття – обкладинку.
          Це роблять в брошурному цеху. Тут знову трудяться машини. З друкарні книги всі йдуть на склад, в магазини, в бібліотеку, а звідти всім  вам.Книга розповість вам про пригоди героїв, але не може розповісти, яким шляхом пройшла сама.

Комментариев нет:

Отправить комментарий