вторник, 1 ноября 2011 г.

QWERTY - комп’ютерна азбука

QWERTY - комп’ютерна азбука
qwerty
Декілька років назад люди вивчали такі азбуки, як "АБВ”(А Бе Ве), "ABC” (Ей Бі Сі), а зараз – у сучасному світі доводиться вивчати ще й нові азбуки, наприклад, клавіатурна азбука "QWERTY” або "ЙЦУКЕН”.
Ви звертали увагу чому літери на клавіатурі розташовані в такому дивному порядку?
Ще у далекому XIX столітті друкарські машинки своїм виглядом скидалися на швейні. Інженери турбувалися винятково технікою відтворення літер на папері. Питання, як розташовувати клавіші особливо гостро не стояло. Довго недумаючи, розставили кнопки з літерами за алфавітом. Ось тут усі машиністки попалися. Прилад гарний, а писати не зручно.
Кожна мова має найбільше повторювані слова і звуки, на папері – літери. Букви, що найчастіше вживалися на такій машинці почали "западати” і "чіплятися одна за одну”, дотого ж, у той час текст відображався на зворотньому боці аркуша і побачити надруковане, можна було лише наприкінці роботи.
Тому 1868 року Крістофер Шоулс зі своїм братом матиматиком створив нову розкладку для друкарської машинки. Він не знав, що ці прилади зникнуть, а його винахід житиме і в XXI столітті. Винахідник переробив розкладку так, аби найчастіше вживані літери стояли одна від одної якомога далі, щоб незачіпалися. Винахідник порозкидав літери по різних боках і рядах клавіатури.
Так народилася система "QWERTY”. На 98% сучасних комп’ютерів встановлена саме вона. Хоча потреба розводити часті літери по інших боках клавіатури давно вже відпала. Сучасний комп’ютер все таки працює інакше ніж друкарська машинка.
Всього 2% комп’ютерів працюють із розкладкою "ДВОРАКА”.
Август Дворак вигадав аналог "QWERTY”. Кажуть, що ця система ще зручніша. Саме на ній встановили світовий рекорд зі швидкості набирання текстів. (його доречі, уже 100 років не можуть побити). Проте ця розробка з’явилася запізно. Світ вже полюбив стару американську розкладку, тому клавіатура "ДВОРАКА” нікого не зацікавила.
"QWERTY” завоювала увесь англомовний світ неодразу, але поступово підкоривши світ кидати його не збирається.
Ще один факт про "QWERTY” дошку, містичний, на її верхньому ряді зібрані не відомо чому усі літери англійського слова "type writer”, що означає "друкарська машинка”. Які слова зашифровано на середньому і на нижньому ряді наразі питання відкрите.
А яку радість пережили машиністки коли 1876 року Франц Макгарель винайшов "сліпий десятипальцевий метод друкування”. Дядько працював судовим сценографістом, тому добре розумів наскільки важливо набирати текст швидко.
Результати друкарських експериментів свідчать, що людина, яка володіє "десятьма пальцями” друку у багато разів швидше може надрукувати текст ніж той, хто володіє "трьома”.

Комментариев нет:

Отправить комментарий